Trucuri pentru a mentine caldura in casa. Cum reducem valoarea facturii cu 20%

Factura la încălzire, fie că este gaz, energie electrică sau agent termic din reţeaua centralizată, ne dă fiori pe timp de iarnă.

Specialiştii spun că există câteva trucuri simple pentru a reduce consumul cu până la 20%.

Una dintre cele mai importante reguli este cea a poziţionării caloriferelor. Acestea se aşează sub geamuri pentru a evita condensul şi igrasia. Este foarte important însă să nu le acoperim. Caloriferele trebuie lăsate libere. În faţa lor nu trebuie puse mobilă sau draperii groase. Aşa căldura va ajunge mai uşor în toată camera. În plus trucul foliei de aluminiu funcţionează de fiecare dată. În spatele caloriferului, pe perete, puteţi pune folie de aluminiu care va degaja căldura în încăpere, iar aceasta nu se va pierde prin perete. Rulourile puse la geamuri şi uşi pot păstra căldura în încăpere şi vor diminua pierderile. Covoarele, deşi mulţi nu le agrează, ajută la menţinerea căldurii. Dacă aveţi parchet este bine ca sub el să puneţi o izolaţie mai groasă mai ales dacă staţi la casă. Aşa veţi evita pierderile de căldură.

Cum aerisim pe timp de iarnă

Tot specialiştii ne spun că modul în care aerisim iarna poate face diferenţa la factură. este total greșită tendinţa să lăsăm geamurile rabatate mai mult timp pentru a aerisi, deoarece aşa pierdem foarte multă căldură. Cel mai bine este să deschidem geamurile larg, să le lăsăm aşa câteva minute, iar apoi să le ţinem închise. Vom avea o casă aerisită şi mai călduroasă.

Cum folosim centrala

Specialistii spun că un cronotermostat care comandă centralei cât şi când să încălzeazcă locuinţa este o investiţie utilă. S-a demonstrat că persoanele care au cronotermonstat plătesc cu aproape 20% mai puţin decât cei care folosesc manual centrala, deşi au aceeaşi temperatură în casă. Cronotermostatul se poate seta la o temperatură mai mică, când nu sunteţi acasă şi mai mare când staţi în locuinţă. Astfel va menţine o temperatură constantă, iar centrala va consuma mai puţin. Dacă o menţinem pe manual şi o pornim doar câteva ore, va munci mai mult pentru a face o temperatură optimă în casă. Un cronotermonstat costă maxim 300 de lei, dar investiţia se amortizează rapid.

Ce calofirele electrice să cumpărăm

Cei care folosesc energia electrică pot alege între calorifere sau panouri radiante. Este alorifere este bine să cumpăraţi calorifere pe bază de gel, deoarece consumă mai puţin decât cele clasice. Este bine ca şi acestea să aibă un termostat. Şi panourile radiante sunt o soluţie economică, mai ales dacă se montează pe tavan şi astfel căldura se degajă uşor în încăpere.

Izolaţia creşte temperatura în casă

  1. Izolaţia locuinţei este foarte importantă. Un bloc sau o casă izolată termic înseamnă automat o economie de cel puţin 10% la factura de încălzire. Dacă blocul nu este izolat pe dinafară, puteţi izola pe interior pereţii exteriori. Folosiţi polestiren şi rigips şi astfel veţi crea o barieră termică şi camera va fi mult mai călduroase. Puteţi pierde puţin din spaţiu cu izolaţia, dar veţi economisi la încălzire.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here