Sute de militari au dat în judecată MApN și MAI

Scandal în MApN și MAI. Angajații se plâng că au fost păgubiți de bani și că soldele le-au fost calculate greșit, informează impact.ro.
Sute de militari au dat în judecată MApN și MAI, pe motiv că soldele lor ar fi fost calculate greșit în mod intenționat, ajungând să câștige mult mai puțin decât merită. Paguba ar fi de aproximativ 240.000 lei pe ultimii 3 ani, pentru fiecare militar in parte.Militarii se plâng că sunt nedreptățiți de Statul RomânÎn acest moment, România numără o forță de 70.000 de militari, iar bugetul alocat de Guvern pentru structurile militare însumează 2 % din PIB-ul României, adică 23 miliarde de lei vechi, cu mult mai mult decât Ministerul Sănătății sau cel al Educației.  Veniturile militarilor au crescut substanțial în ultimii 5 ani, iar salariul lor este format din cel fix și solda lunară. Solda diferă de la lună la lună și este formată din salariul de funcție, salariul gradului profesional deținut, gradații și, după caz, salariul de comandă, indemnizații, compensații, sporuri, prime, premii și din alte drepturi salariale.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a fost și el dat în judecată

De câteva luni, un nou scandal mocnește în interiorul structurile de apărare ale României. De data aceasta, sute de militari din toată țara susțin că le-au fost încălcate drepturile salariale și că au salarii mult mai mici decât ar trebui. Mai exact, militarii susțin că statul, folosindu-se de anumite tertipuri și neclarități din Codul Muncii și din legile speciale cu privire la salarizarea angajaților, le calculează greșit soldele în mod intenționat, iar salariul încasat este mult mai mic decât ar fi corect. Fără să stea prea mult pe gânduri, angajații MAPN au decis să nu mai permită niciun fel de abuz. Eu au apelat la serviciile avocatului Ionuț Florin Pascu, pentru a da în judecată Ministerul Apărării Naționale și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

”Statul nu a respectat contractul cu militarii”
Dan Băzăvan, maior doctor inginer în fizică, fost ofițer MApN, un militar cu peste 20 de ani de experiență, a acceptat să vorbească despre toate nedreptatea la care el consideră că sunt supuși angajații MApN: “Militarii merită soldele pe care ar trebui să le primească pentru că depun niște eforturi imense. Puțini sunt cei care știu ce înseamnă serviciul militar, ce înseamnă privațiunile serviciului militar, ce înseamnă viață grea în tabere, aplicații, exerciții sau teatre de operații. Le merită fiindcă ei contribuie din plin la bugetul de stat cu taxe și impozite, la fel ca orice angajat oprindu-li-se atât CASS cât și CAS și impozit lunar, plus cu “sacrificiul suprem”, căci au jurat credință patriei lor, România. Familiile acestora nu se bucură de ei în weekenduri, sărbători legale, zile onomastice etc.


De ce se duc militarii în instanțe să își caute dreptatea? Pentru că statul nu a respectat contractul cu aceștia, le-a calculat soldele în temeiuri de drept abrogate, nelegal, după ureche. Le-a calculat pensiile nelegal și le-a confiscat Ordinul Meritul Militar de care ar fi trebuit să beneficieze la pensie ca o recunoastere a meritelor a fi rezistat in sistem, a privatiunilor serviciului militar, ca o recunoaștere a sacrificiilor facute, acesta neregăsindu-se în solda lunară (ce trebuia sa fie calculat separat și adăugat la pensia neta rezultata fara a fi diminuat sau anulat asa cum au interpretat toate casele de pensii sectoriale in mod eronat) ca exigenta a art. 11 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militarei, precum si pensia suplimentară (ce de asemenea trebuia calculata separat si adăugată pe pensia neta rezultata, exigenta a art. 108 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat) la care au contribuit lunar ani la rând.
Da, militarii contribuie lunar cu taxe și impozite și la pensie, nu cum cu rea-credință au afirmat politicienii de ani de zile. Militarii plătesc taxe și impozite la fel ca orice cetățean al țării, dar politicienii și-au bătut joc de ei și le-au confiscat și ultima fărâmă de demnitate. De aceea mulți se judecă și mulți câștigă în instanțe aceste drepturi legale ce nu trebuiau să le ceară pe calea unei acțiuni în justiție. Eu sunt unul dintre ei. Eu am castigat cu MApN mai multe procese, am reușit chiar sa execut silit MApN și încă o unitate militară. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a sancționat MApN pentru mai multe fapte de discriminare împotriva mea, pronunțând Hotărârea nr. 333/05.09/2018. Iar lupta nu s-a terminat. Chiar și după trecerea în rezervă, sistemul continuă să-și bată joc la propriu, refuzând aplicarea legii. Servesc patria, cetatenii ei si în niciun caz politicienii”.  
Maiorul Dan Băzăvan, cel care a luat atitudine împotriva nedreptății făcute angajaților MApN.


Avocatul Florin Ionuț Pascu: ”Am fost contactat de un număr record de militari”Florin Ionuț Pascu se numără printre singurii avocați care au avut curajul să se implice într-un dosar de o asemenea magnitudine. Vorbim despre o luptă împotriva statului român, un proces ce va dura, cu siguranță, mulți ani. Celebrul avocat este și cel care a înaintat o plângere penală împotriva Guvernului în numele celor aproape 20.000 de părinți, care cer mărirea alocațiilor copiilor, după ce, spune chiar acesta, Guvernul a încălcat în mod grosolan art. 1 alin. (5) corelat cu art. 49 din Constituția României, precum și multe alte legi în domeniu, în vigoare.
“Până în acest moment, am fost contactat de un număr record de militari. Ascultându-le situatia, de fapt ce am coroborat-o cu temeiurile de drept aplicabile in materie, am putut constata grave încălcări ale legilor ce au avut drept efect diminuarea drastică a drepturilor salariale, respectiv a soldei de funcție, acestia fiind platiti la nivelul lui decembrie 2009 Putem vorbi la acest moment, pentru un militar în functie, de un prejudiciu de aproximativ 240.000 de lei pe ultimii trei ani de zile. Probleme de la dosar sunt mai mult decât concludente și voi merge până în pânzele albe pentru a se face dreptate”, a declarat avocatul, pentru Impact.ro.


Avocatul Florin Ionuț Pascu acuză că se fac presiuni împotriva lui


Avocatul Florin Ionuț Pascu susține că i s-a făcut plângere la barou de către Inspectorul general al Inspectoratului Pentru Situații de Urgență, general de brigada Dan Paul Lamandi:  “Încearcă să mă intimideze pentru ca eu să renunț la caz, însă nu se pune problema de așa ceva. Ceea ce fac grav este o ingerință gravă în profesia de avocat. Este teroare și nu voi permite așa ceva. Voi depune plângere și voi cere daune morale în valoare de 5 milioane de lei. În plus, atunci când au făcut plângerea, s-au încălcat flagrant niște legi elementare și vor răspunde penal pentru acest lucru”.

SURSA https://www.impact.ro/exclusiv-scandal-imens-in-mapn-sumele-uriase-pe-care-sute-de-militari-romani-le-au-pierdut-din-cauza-soldelor-calculate-gresit-81536.html

1 COMMENT

  1. Din pacate, legea este interpretată si prost de asa ziși contabili. O mare parte din ei interpretează prost, vine auditul, il controleaza si apoi recalculeaza cât de cât normal. Prostia/neștiința este împărțită. Din pacate asa se întâmplă cand sunt aranjate concursurile.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here