Pe 1 aprilie 1941 – 3000 de bucovineni au fost ucisi de sovietici

 

Cine-și uită trecutul nu are viior

Pe 1 aprilie 1941 a avut lot Masacrul de la Fântâna Albă – prețul pe care l-au plătit românii care au vrut să treacă granița în ziua de Paște.

Pe 26 iunie 1940, în urma semnării Pactului Ribbentrop-Molotov, Basarabia şi nordul Bucovinei au fost cedate Uniunii Sovietice. Peste noapte, aproximativ 3 milioane de români s-au trezit pe un teritoriu străin în care originile, tradiţia, cultura şi religia lor nu erau acceptate.

Împărţirea a avut loc într-un timp foarte scurt, astfel că multe familii de români au fost despărţite de graniţa impusă de ruși. Conform estimărilor ucrainene, în primul an de ocupaţie sovietică peste 7.000 de români au căutat refugiu în România. Pentru a opri plecarea românilor ocupați spre țara lor, sovieticii au întărit patrulele de la graniţe şi au făcut liste cu familiile care aveau rude în România. Aceştia au fost declaraţi ”trădători de ţară” şi deportaţi în lagărele de muncă forţată.

Pe 1 aprilie 1941 câteva mii de bucovineni au pornit din Bucovina de nord spre graniţa arbitrară dintre URSS şi România, pentru a se întoarce în țara lor de Paște. În apropiere de graniţa, la doar trei kilometri, soldaţii sovietici au început să tragă cu mitralierele în români, 3 000 de bucovineni fiind secerați. După Masacru, cei 3 000 de români omorâţi au fost îngropaţi în mai multe gropi comune. Martorii spun că pământul s-a mişcat în zona respectivă mai bine de două nopţi, pentru că mulţi dintre cei îngropaţi erau încă în viaţă în momentul în care au fost aruncaţi în groapă.

Site-ul ziaristionline.ro prezintă un material amplu, aducând un omagiu victimilor regimului sovietic.

Vă recomandăm să-l citiți.

 

Un supraviețuitor al Masacrului de la Fântâna Albă vorbește: “Trăgeau în noi cu mitralierele ca după iepuri!”. VIDEO-MĂRTURIE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here