„Medicamentul-minune” promovat agresiv care a schilodit o generație întreagă

În urmă cu 60 de ani, o companie farmaceutică punea pe piață un sedativ și antivomitiv revoluționar – talidomida. Medicamentul s-a vândut la scară largă mai ales în Europa, fiind prescris de medici cu preponderență femeilor însărcinate.

Între 1957 și 1962, talidomida a fost comercializată în 46 de țări, sub 65 de denumiri diferite. Acestea au fost promovate agresiv de către Chemie Grünenthal, compania farmaceutică germană care a dezvoltat medicamentul.

Varianta oficială este că nu a fost testată suficient şi din această cauză, talidomida a schilodit o întreagă generație de copii.

Dar, în realitate, născuți cu malformații grave, copiii afectați de talidomidă au fost rezultatul unor mușamalizări ale unei companii farmaceutice cu trecut întunecat. La finalul articolului vei găsi și un documentar realizat de Deutsche Welle despre acest subiect.

Copiii afectați de talidomidă sufereau de nenumărate defecte la naștere. Erau afectate picioarele, mâinile și urechile. Foto: Pinterest

Mulți s-au născut fără anus, fără organe genitale, cu organe subdezvoltate și erau atât de diformi, încât moartea lor a fost de neevitat.

123.000 de copii afectați de talidomidă (potrivit unor estimări minime) au fost avortați sau s-au născut morți.

Se crede că mulți alți copii, care nu au fost luați în evidențe, au murit ca rezultat al infanticidului practicat sub ochii autorităților.

Povestea oficială spune că talidomida a fost descoperită accidental de proprietarul companiei, Hermann Wirtz, în timp ce încerca să descopere un medicament împotriva alergiilor.

Însă, doctorul Martin Johnson, fostul director al organizației Thalidomide Trust, din Marea Britanie, a adunat probe care leagă dezvoltarea talidomidei de naziști. Potrivit unor informații, după Al Doilea Război Mondial, compania Grünenthal a angajat mai mulți oameni de știință naziști. Unii dintre aceștia au lucrat în mod direct la obținerea talidomidei.

Wirtz însuși era un fost nazist, însă în proiect erau implicați indivizi mult mai controversați. Johnson crede că medicamentul a fost dezvoltat de Otto Ambros, care era cunoscut drept „chimistul diavolului” din Auschwitz.

Ambros ajutase la dezvoltarea neurotoxinei numite „gaz sarin” și se pare că talidomida a fost testată ca un antidot pe deținuții din lagărele de concentrare. În brevetul din 1954 se face trimitere la acest episod din trecutul dezvoltării medicamentului.

Documentul specifică faptul că s-au făcut teste cu talidomidă pe oameni înainte să înceapă testele oficiale ale companiei Grünenthal.

Mai mult, un alt document arată că Grünenthal cumpărase denumirea comercială Contergan de la o companie farmaceutică franceză, Rhone-Poulenc. Și aceasta era controlată de naziști.

Potrivit Newsweek, Grunenthal a îngropat dovezile referitoare la defectele cu care se nășteau copiii din cauza talidomidei. Primul astfel de caz documentat a fost cel al copilului unuia dintre angajații Grünenthal, cu un an înainte ca talidomida să ajungă pe piață.

Până în 1957, medicamentul devenise cel mai bine vândut somnifer din Germania. În curând, talidomida era populară în întreaga Europă ca tratament pentru stările de rău matinale din timpul primului trimestru de sarcină.

Numărul de malformații la naștere a crescut exponențial în întreaga lume. În SUA, tenacitatea doctorului Frances Oldham Kelsey, de la Administrația pentru Alimentație și Medicamente (FDA), a prevenit apariția unui dezastru similar.

Talidomida a fost scoasă de pe piață în vara anului 1962, după ce numărul tot mai mare al dovezilor de malformații a pus presiune asupra companiei Grünenthal.

Oamenii de știință descoperiseră că medicamentul aducea vătămări fătului în primele 60 de zile de sarcină. Acum, mii de copii afectați de talidomidă și familiile lor trebuiau să găsească o cale de a duce o viață cât mai normală. Însă mulți nu au reușit.

Moașele lăsau copiii să moară, în timp ce alții erau abandonați de părinți. Unii părinți s-au sinucis. Sursa 

Vă rugăm să vă gândiţi bine, un medicament despre care se ştia clar că provoacă malformaţii groaznice la copiii care se nasc – a fost acceptat de Guvernele ţărilor şi promovat agresiv. Mai mult decât atât, daunele provocate de acest medicament erau muşamalizate, ascunse, la nivel internaţional – iar medicamentul era promovat şi prescris de medici, în special femeilor însărcinate! Ştiindu-se că acesta provoacă malformaţii la copiii care se vor naşte…

Probabil numai un om fără discernământ nu realizează că medicamentul a fost propulsat pe piaţă cu intenţie bine stabilită.

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here