IULIAN CAPSALI: În Germania e ca la noi. Numai că ei protestează, înfruntând tunurile cu apă

Puțină lume a explicat de ce au ieșit nemții în stradă ieri, de ce oameni politici din opoziție au fost arestați la acest miting pașnic. Motivul e simplu: sub umbrela spaimei de covid, democrația în Germania este suprimată.
Exact ca la noi. Numai că la ei, lumea protestează, înfruntând frigul și tunurile cu apă.
E interesant că un comentator de la DW România, post al statului german – e vorba de Petre M Iancu, un fervent susținător al politicilor lui Johannis și al revoltelor dirijate #rezist -, a devenit critic față de legea liberticidă care va urma să fie promulgată în curând, dacă va trece de Curtea Constituțională, singura instituție care mai poate opri prăbușirea în totalitarism a Republicii, după aproape 100 de ani de când Hitler și-a început ascensiunea. Este un semn că până și articlerului din solda guvernului german i se pare că s-a trecut de linia roșie înspre diagonala de pe Cămășile brune (Sturmabteilung – batalioanele paramilitare de asalt fondate de Adolf în 1921).
Deși este un jurnalist mai mult decât precaut de obicei, din articolul lui Petre M. Iancu transpare acum o îngrijorare imposibil de suprimat.
<< Legea ”protecției de contaminare” nu apără și de infecția liberticidă
La Berlin s-a introdus și adoptat în Bundestag, cumva ”noaptea ca hoții”, proiectul unei legi de protecție împotriva infecțiilor. Legea împuternicește guvernul să domnească la adăpost de forul legislativ întru garantarea securității de contaminări a poporului panicat, obosit și de corona, și de libertatea venind la pachet cu statul de drept, întemeiat pe puteri separate, controlându-se reciproc.
Pe viitor ar urma ca șefa guvernului german și oamenii ei din executiv să poată determina rapid și fără obiecții parlamentare dacă se închid școlile, restaurantele, teatrele și lăcașurile de cult. Cândva, mai târziu, nu se prea știe când ori în ce condiții anume, Parlamentul, instituția odinioară cheie a democrației liberale, ar urma să-și dea, docil, acordul.
Reglementarea, comparată de criticii ei masiv, dar inexact, panicard și, deci, excesiv, în rețelele sociale, cu legea ”împuternicirii”, din 1933, care l-a eliberat pe Hitler de datoria de a nu domni fără a consulta Reichstagul, înființează temeiul unei împuterniciri guvernamentale pe timp de molimă. Executivului i se furnizează un soi de cec în alb și șansa de a afirma c-ar întări dreptul Parlamentului, în timp ce, de fapt, îl sapă. Asta, în timp ce criticii demersurilor guvernamentale de combatere a pandemiei au sporit și în Germania, în ultimul trimestru, vertiginos.
Acordat guvernanților, îndrituiți de o ”situație epidemică de dimensiuni naționale”, să poată îngrădi ori suspenda practic, sine die, în numele luptei contra virusului, mai toate drepturile fundamentale (în afară, poate, de cel la azil), inclusiv libertatea religioasă, de mișcare și a întrunirilor, noul cec în alb ar putea fi utilizat, zic criticii săi, pentru suprimarea democrației. În interesul securității, firește. Pardon, al sănătății. >>

Publicistul Iulian Capsali

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here