Thursday, June 30, 2022
HomeSanatate & frumuseteExcesul de greutate distruge creierul

Excesul de greutate distruge creierul

Creierul persoanelor cu exces de greutate arată cu 10 ani mai bătrân decât acela al personelor slabe, afirmă cercetătorii.
Ei adaugă că avem nevoie să ştim mai mult despre modul în care obezitatea afectează cel mai important organ.

Studiul aparţine cercetătorilor de la Universitatea Cambridge şi a fost publiocat în „Neurobiology of Aging“.

Specialştii, citaţii de bbc.com, au explicat că în mod natural, creierul pierde materie albă pe măsură ce îmbătrâneşte, însă această pierdere este accelerată în cadul persoanelor obeze.

Comparativ, creierul unei persoane de 50 de ani cu exces de greutate arată la fel cu al uneia de 60 de ani, mai spun cercetătorii, lucru care nu se întâmplă în cazul personelor slabe.

Ei au adăugat că este nevoie să cunoaştem mai multe despre felul în care excesul de greutate influenţează cel ami important organ. Echipa de la Cambridge Centre for Ageing and Neuroscience a studiat creierul a 473 de persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 87 de ani, împărţindu-i în categoriile „slabi“ şi „supraponderali“.

Cei din grupul cu exces de greutate au avut mult mai puţină materie albă decât cei din grupul persoanelor mai slabe. Diferenţa a fost evidentă numai începând de la vârsta de mijloc, sugerând că în timpul acestei perioade a vieţii creierul uman ar putea fi deosebit de vulnerabil.

Cu toate acestea nu a existat nici o diferenţă în modul în care grupurile au răspuns la testele de cunoaştere şi înţelegere, astfel încât cercetătorii spun este nevoie de mai multe eforturi pentru a urmări subiecţii şi a vedea care dintre aceştia dezvoltă stări de sănătate cum ar fi demenţa.

Dr. Lisa Ronan, de la Departamentul de Psihiatrie al Universităţii Cambridge, şi una dintre cercetătoarele care a condus studiul, a spus că nu este clar dacă obezitatea a afectat creierul sau invers.

„Obezitatea este atât de complexă. Ştim o mulţime despre ceea ce face ea organismului. Dar suntem la începutul înţelegerii în legătură cu ce face ea creierului şi a modului în care interacţioneaza cu obezitatea“, a declarat specialista pentru BBC. Cercetătorii nu ştiu încă dacă aceste modificăr sunt ar putea fi reversibile, odată cu pierderea în greutate.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments