După 10 ani e gata lista celor peste 20.000 de români morți în Rusia între 1941-1956.

După 10 ani de cercetare e gata lista celor peste 20.000 de români morți în Rusia între 1941-1956.

Ambasada României la Moscova anunță că a finalizat lista nominală a celor peste 20.000 de prizonieri de război și civili deportați decedați în lagărele, spitalele și obiectivele speciale NKVD-MVD, respectiv în batalioanele de muncă sovietice, și înhumați în cimitire și locuri de inhumare multinaționale pe teritoriul Rusiei în perioada 1941-1956.

Ambasadorul Vasile Soare afirmă că toți cei care au lucrat la acest proiect au mulțumirea unei misiuni îndeplinite, că au reușit să ofere unora dintre urmașii acestora măcar posibilitatea să afle că bunicii și străbunicii lor au fost identificați, pentru că mulți nu știau nimic despre ei.

Amabsadorul României la Moscova, Vasile Soare anunță: “În Săptămână Patimilor și în contextul nefericit al pandemiei COVID-19, sunt în măsură să anunț că Ambasada României la Moscova a finalizat procesul elaborării  LISTEI NOMINALE INTEGRALE A 20.718 PRIZONIERI DE RĂZBOI (MILITARI) ȘI ‘INTERNATI’ (CIVILI DEPORTATI) ROMÂNI, decedați între 1941-1956 în lagărele, spitalele și obiectivele speciale NKVD-MVD, respectiv în batalioanele de muncă sovietice, și înhumați în cimitire și locuri de înhumare multinaționale pe teritoriul actual al Federației Ruse.

20.718 este numarul maxim de prizonieri de război și ‘internați’ civili – cetățeni  români decedați în Rusia, care a putut fi identificat în timpul cercetărilor în arhivele ruse, efectuate de misiunea noastră diplomatică timp de 10 ani (2009-2019)”.

Ambasadorul spune că “scoaterea la lumina și aducerea la cunoștință urmașilor și opiniei publice din România a datelor de identificare ale foștilor prizonieri de razboi și deportați români care nu s-au mai întors niciodata din Rusia reprezintă o premieră pentru istoriografia româneasca.

Totodată, rezultatul final al cercetărilor arhivistice ale Ambasadei României la Moscova are o simbolistică aparte, deoarece anul 2020 marchează 75 de ani de la incheierea celei de-al doilea război mondial.”

Lista nominala poate fi consultata pe site-ul Ambasadei Romaniei la Moscova, la Relatii Bilaterale / Comemorarea Eroilor Romani, pct.6: https://moscova.mae.ro/node/931.

Lista este însoțită de Anexa Locurilor de amplasare a cimitirelor multinaționale de pe teritoriul actualei Federații Ruse, în care sunt înhumați pizonieri de război și ‘internați’ civili români decedați in anii 1941-1956″, anunță reprezentanța diplomatică.

Astfel, se încheie un proces care a durat 10 ani de cercetări efectuate de Ambasada României la Moscova în principalele arhive ruse.

 

Citiți mai multe detalii  http://m.ziare.com/politica/dupa-10-ani-ambasada-romaniei-la-moscova-a-finalizat-lista-celor-peste-20-000-de-prizonieri-de-razboi-si-civili-morti-in-rusia-intre-1941-si-1956-1607110

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here