Costache l-a numit pe fostul procuror DNA Emilian Eva director al Spitalului de Neuropsihiatrie din Buzău

Profitând de faptul că odată cu decretarea situației de urgență se pot face angajări fără concurs în sistemul medical, Ministrul Sănătății Victor Costache l-a numit pe fostul procuror DNA, Emilian Eva, director al Spitalului de Neuropsihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca din Buzău.

Fostul procuror DNA, Emilian Eva, este suspendat din magistratură deoarece este judecat într-un dosar deschis de către DNA, în primă instanță fiind deja condamnat la o pedeapsă de 2 ani și 7 luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei.

Eva a fost condamnat, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 2 ani şi 11 luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită şi acte de comerţ incompatibile cu funcţia, dar şi la plata unei amenzi în valoare de 12.000 de lei pentru fals în declaraţii, transmite News.ro

Prin ordinul semnat de către ministrul Sănătății Victor Costache, procurorul Emilian Eva a fost numit director înlocuind-o pe funcție pe dr. Viorica Mihalașcu.

„Ordinul ne-a fost transmis pe data de 18 martie de către Ministerul Sănătății. Vă pot confirma este vorba despre domnul Eva Emilian”, a declarant Sorina Niculescu, purtător de cuvânt al Spitalului de Neuropsihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca din Buzău, scrie 7iasi.ro.

Cine este Emilian Eva.

Emilian Eva a fost unul dintre cei mai cunoscuţi procurori din cadrul DNA protejaţii Laurei Kodruţa Kovesi. Apogeul carierei l-a atins în 2008, când l-a trimis în judecată pe Dan Voiculescu. În urma acestui dosar, Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, imediat după condamnarea acestuia cariera procurorului a intrat în declin şi au început să iasă la iveală fapte incredibile ale acestuia.

În decembrie 2011, Emilian Eva l-a trimis în judecată pe şeful medicilor din România, Vasile Astărăstoaie în dosarul „Licitaţii la UMF Iaşi”, dosar în care doi experţi independenţi au demonstrat în faţa judecătorului că mailurile care sunt folosite ca probă la dosar au fost modificate. Există voci care vorbesc că Emilian Eva a deschis acest dosar ca o răzbunare la adresa lui Astărăstoae, care s-a opus numirii fratelui procurorului la conducerea unui spital din Iaşi. Din cauza acestui dosar, Astărăstoae şi-a dat demisia pe parcursul anului 2015 de la conducerea Colegiului Medicilor din România, Colegiului Medicilor din Iaşi şi a Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi.

Dosarul se judecă la Judecătoria Suceava, dar a fost preluat de un alt procuror după ce lui Eva i s-a deschis un dosar penal pentru corupţie.

Un alt caz anchetat de Emilian Eva este al fostului directorul comercial al fabricii de şampanie Bucium, Petru Milatinovici. Acesta a fost reţinut la finalul anului 2000 şi a fost primul caz de abuz în serviciu.

Se pare că Eva dorea să impresioneze noua putere politică cu un dosar spectaculos. Există şi declaraţii care spun că anumiţi martori au fost ameninţaţi de însuşi Emilian Eva. Milatinovici a stat atunci 82 de zile în arest preventiv, iar în urmă cu câţiva ani a fost achitat. Viaţa lui a fost însă distrusă pentru că după eliberarea nimeni nu a mai vrut să îl angajeze din cauza cazierului pătat.

În septembrie 2015, Eva a fost trimis în judecată, aflându-se în stare de arest, pentru mai multe acuzații formulate de către colegii săi de la DNA: luare de mită, spălare de bani, efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția și fals în declarații.

Patru zile mai târziu, notează procurorii în rechizitoriu, pe 16 iunie 2014, Emilian Eva „a dispus printr-o ordonanță clasarea unei cauze penale, respectiv renunțarea la urmărirea penală față de medicul respectiv, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, înșelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals”.

Ulterior, Emilian Eva a pretins și primit de la medicul respectiv diverse bunuri și foloase necuvenite drept contraprestație pentru soluția favorabilă adoptată.

„Astfel, în perioada respectivă, medicul i-a furnizat lui Emilian Eva, în scopul menționat mai sus, diverse bunuri, sub forma unor opere de artă, evaluate la suma de 16.900 de euro (constând într-un număr de 13 picturi), sume de bani, sub forma unor pretinse împrumuturi, în cuantum de 3.900 de euro și foloase necuvenite (sub forma unui comision de 13.000 de euro perceput cu ocazia unei tranzacții perfectate de martorul denunțător), toate în cuantum de 33.800 euro.

Procurorii anticorupție notează că la începutul acestui an procurorul Emilian Eva, cu ajutorul fiicei sale, Bianca Mădălina, „a obținut de la Ministerul Culturii – Direcția Județeană pentru Cultură Iași, un certificat de export definitiv și a trimis în Regatul Unit al Marii Britanii un număr de 3 tablouri, spre a fi valorificate prin intermediul unei case de licitații aflate pe teritoriul statului mai sus menționat, una dintre aceste picturi fiind pretinsă și primită cu titlu de mită”.

De altfel, pe parcursul unui an, Emilian Eva ar fi făcut comerț cu peste 200 de picturi, deși calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerț. Procurorii anticorupție susțin că acestea nu au fost trecute în declarația de avere.

DNA a pus sechestru pe 126 de tablouri ce aparțin lui Emilian Eva, dar și pe vila acestuia din Iași.

Fostul procuror Emilian Eva a fost condamnat, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 2 ani şi 11 luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită şi acte de comerţ incompatibile cu funcţia, dar şi la plata unei amenzi în valoare de 12.000 de lei pentru fals în declaraţii, transmite News.ro.

Surse:
news.ro
evz.ro
7iasi.ro
digi24.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here