CNN: “Nu am fi surprinşi ca cineva să moară după vaccin, înseamnă că le-a venit timpul”

Vaccinurile Covid-19 nu au fost testate la vârstnici fragili, şi acest lucru stârneşte îngrijorare. 14 consilieri pentru vaccin CDC au votat pentru vaccinarea persoanelor din căminele de bărâni. Votul ca aceştia să fie printre primii care primesc vaccinul Covid-19 nu a fost unanim. Un medic a fost împotrivă, informează CNN.

“Există o întrebare cu privire la beneficiul direct al vaccinului, dacă este administrat vârstinicilor din casele de bătrâni, deoarece nu am studiat încă pe grupul respectiv cât de bine funcționează vaccinul,” a declarat dr. Helen Talbot, de la Universitatea Vanderbilt.

Dr. Kelly Moore, director asociat al Coaliției de Acțiune pentru Imunizare, este însă de altă perere. Chiar dacă declară că vaccinurile pot fi periculoase pentru persoanele fragile și vârstnice, ea susţine vaccinarea lor imediată.

Dr. Moore spune că americanii trebuie să înțeleagă că după vaccinare pot să apară decese “care nu vor avea neapărat o legătură cu vaccinul.”

„Nu am fi deloc surprinși să vedem ca, întâmplător, cineva să moară la scurt timp după ce a primit un vaccin, nu pentru că are vreo legătură cu vaccinarea, ci doar pentru că le-a venit timpul,” a spus Moore, conform CNN.

De ce totuşi Dr. Moor susţine vaccinarea imediată a vârstnicilor? Logica este simplă. Este vorba de logistică şi nu de viaţa oamenilor. Din punct de vedere practic, motivul vaccinării este simplu. Este mult mai ușor să trimiți o echipă într-o unitate și să-i vaccinezi pe toți cei care lucrează și locuiesc acolo în același timp, decât să vaccinezi cele două grupuri în momente diferite. Deoarece vaccinul necesită două doze, personalul medical care vaccinează populaţia trebuie să se întoarcă după 21 de zile. Dr. Kelly Moore, care sprijină lucrătorii din prima linie care vor administra vaccinurile împotriva Covid-19 declară: „Din punct de vedere practic, simplifică drastic logistica, deoarece persoanele îngrijite pe termen lung nu pot merge la un loc de vaccinare. Trebuie să le aducem vaccinul. Și, deci, este mult mai ușor dacă-i putem vaccina pe toți odată, în loc să trebuiască să facem mai multe drumuri, la aceeași locaţie.Toate acestea sunt motive foarte bune pentru vaccinarea vârstnicilor din casele de bătrâni.”

„Deoarece nu au fost făcute studii pe persoanele vârstnice, nu știm cât de bine va funcționa vaccinul pentru acest grup de populaţie. Știm că majoritatea vaccinurilor nu funcționează la fel de bine la persoanele în vârstă şi fragile, în comparaţie cu persoanele care sunt sănătoase şi în formă, chiar dacă se întâmplă să aibă aceeași vârstă “, a spus Moore.

“Mi-am petrecut cariera studiind vaccinurile la adulții mai în vârstă. Și am încercat în mod tradițional un vaccin la o populație tânără și sănătoasă, și apoi am sperat că acesta va funcționa la adulții noștri fragili în vârstă”, a declarat ea comitetului înainte de votul său. „Așa că intrăm pe acest tărâm al „sperăm că va funcționa și sperăm că este în siguranță.”

La nivel național, CVS se pregătește să administreze vaccinul Covid-19 la aproximativ 2 milioane de vârstnici aflaţi în casele de bătrâni, conform Chris Cox, vicepreședinte senior al CVS Health. Walgreens se pregătește să administreze vaccinul la aproximativ 1 milion de rezidenți din casele de bătrâni, potrivit lui Rick Gates, vicepreședinte senior de farmacie și asistență medicală la Walgreens. Lanțurile de farmacii intenționează să păstreze vaccinul la aproximativ 1.900 de hub-uri din toată țara și apoi să le distribuie la peste 48.000 de unități de îngrijire pe termen lung la nivel național. Directorul medical al CVS, dr. Troy Brennan, a declarat pentru CNN că planul lor este să fie gata şi să înceapă vaccinarea din 15 decembrie.

Citiţi mai mult pe CNN

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here