Cât de legale sunt Ordonanțele Militare adoptate de MAI?

Profesorul de drept din Târgu-Mureș, conf. univ. dr. Nicolae Ploieșteanu:
“Ordonanțele militare adoptate de Ministerul Afacerilor Interne nu sunt legale. Contestați toate amenzile pentru că nu există o bază legală!”

Profesorul de drept Nicolae Ploieșteanu scrie pe pagina de Facebook că Ordonanța Militară este un act de implementare a legii aflat în afara cadrului constituțional din România. De ce? Deoarece juridic vorbind nu există act juridic care să aibă această denumire – ordonanța militară. Denumind un act “Ordonanța militară” poți să chemi armata să intervină în orice acțiuni. Starea de urgență se stabilește prin lege organică, nu prin ordonanță. Actele juridice emise în afara Constituției sunt ilegale.
Cei care au elaborat Ordonanța militară nu au nicio legalitate, deoarece trebuia să fie o autoritate militară a statului, iar Ministerul Afacerilor Interne nu este autoritate militară! Ministerul Afacerilor Interne, care adoptă Ordonanță militare, nu acționează legal! Vă rog, contestați toate amenzile, pentru că nu există bază legală! – scrie profesorul.

Publicăm textul integral:

“Ce este o Ordonanță Militară?
În primul rând Ordonanța Militară este un act de implementare a legii, dar aflat în afara cadrului constituțional din România!
Cum s-a putut întâmpla acest lucru?
Denumind Ordonanță Militară poți să chemi armata să intervină în orice acțiuni! Juridic vorbind însă, nu există un act juridic care să aibă  această denumire, anume Ordonanță Militară! Pot aduce multe critici acestei denumiri instituite printr-un OUG al Guvernului, deși Constituția României la articolul 73 obligă Parlamentul să reglementeze această situație! Ce au făcut parlamentarii? Au dormit! Nici măcar nu cunosc Constituția actuală!
Și iată, primii vinovați de această situație!
Articolul 73 din Constituția noastră ne arată clar: (3) Prin lege organică se reglementează: (…)g) regimul stării de asediu şi al stării de urgenţă;
Ce lege organică au adoptat reprezentanții parlamentului aleși? Nimic! Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență extrem de criticabilă juridic în 1999, atunci când aveau probleme cu minerii! Da, putem vorbi de Legea nr. 453/2004 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență!
Problema juridică care se pune este următoarea: Poți emite acte juridice în afara prevederilor constituționale? Răspuns: NU
Absența atenției din partea autorităților statului, în special Parlamentul, de a își exercita atribuțiile, cum era necesitatea elaborării unei legi organice în domeniul declarării stării de urgență sau a stării de necesitate reprezintă un atac la adresa siguranței statului!
Acum ar fi important de știut cum putem să contestăm unele acte, cum ar fi cele intitulate Ordonanță militară! În acest sistem, cei care au elaborat Ordonanța militară nu au nicio legalitate, deoarece trebuia să fie o autoritate militară a statului, iar Ministerul Afacerilor Interne nu este autoritate militară! Ministerul Afacerilor Interne, care adoptă Ordonanță militare, nu acționează legal! Vă rog, contestați toate amenzile la care se pricep, pentru că nu există bază legală!
După cinci ani aprobi o Ordonanță de Urgență?
Concluzie: Orice act normativ, indiferent cum se numește(spre exemplu Ordonanță militară) este nelegal atât timp cât a fost dat în afara prevederilor constituționale! Constituția nu pomenește nimic de Ordonanțe militare!
Demilitarizarea poliției române a fost cerută de unii politicieni în 1998. Procesul a avut loc în anul 2002, iar în urma acestui proces meseria de polițist a fost redefinită și introudsă în Nomenclatorul de meserii din România! De atunci Poliția nu mai poate adopta Ordonanțe Militare! Își pierde sensul să mai existe Ordonanțe militare!

Sau ai Constituție sau nu?”

Conf. univ. dr. Nicolae Ploieșteanu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here