AUTONOMIA ȚINUTULUI SECUIESC A FOST ADOPTATĂ TACIT DE PARLAMENT

Un proiect de Lege care prevede acordarea Statutului de Autonomie Ținutului Secuiesc a fost adoptat tacit, fără dezbatere, de Parlamentul României pe data de 23 aprilie.
Proiectul de lege a fost înaintat către Senat, care este for decizional în acest caz.
Proiectul de lege, inițiat de parlamentari UDMR, prevede ca Ținutului Secuiesc să-i fie acordată autonomia.
Prin urmare, teritoriul compus din judeţele Covasna, Harghita, precum şi „scaunul istoric Mureş” să devină regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României, cu Președinte și limba oficială maghiară pe lângă cea română.
Proiectul a fost depus în Parlament înainte de Crăciun și a primit aviz negativ în comisia de specialitate. Dar, după ce România a intrat în starea de urgență din cauza pandemiei coronavirus, Legea Autonomiei Ținutului Secuiesc fost adoptată prin scor de neprezentare în Camera Deputaților pe 23 aprilie 2020. Proiectul a fost înaintat spre dezbatere Senatului, care este for decizional în acest sens.
Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat pentru Evenimentul Zilei că nu știe de acest proiect de lege, și că proiectul contravine Constituției și nu va fi adoptat de Senat.
“Nu am cunoștință despre acest proiect, nu a ajuns la mine, pe ordinea de zi. Sunt foarte puține proiecte care trec prin adoptare tacită prin Camera Deputaților, dar se mai întâmplă. Probabil că a stat prea mult timp la comisii și dacă nu s-a cerut prelungirea termenului pentru adoptarea raportului, a trecut. Acest lucru nu înseamnă că va fi adoptat. De la Camera Deputaților merge la Senat, unde vor avea loc dezbateri, iar acolo va fi respins cu siguranță. O astfel de lege, care contravine Constituției nu va fi adoptată niciodată”, a declarat Ciolacu.
ȘI deputatul Victor Ponta a declarat că nu știe de acest proiect de lege, scrie capital.ro.
Ponta spune că proiectul va fi respins de Senat. „Nu am cunoștință despre un asemenea proiect pentru că nu a fost pe ordinea de zi la dezbateri. Cu siguranță, va fi respins la Senat”.
Pe site-ul Parlamentului României scrie că  proiectul a fost adoptat de Camera Deputaţilor ca urmare a depăşirii termenului de 45 de zile, potrivit art.75 alin.(2) teza a III-a din Constituţia României.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here