Saturday, May 28, 2022
HomeSanatate & frumusete5 paşi pentru întărirea imunităţii

5 paşi pentru întărirea imunităţii

Acum, la început de toamnă, este cel mai bun moment pentru a începe o cură de imunizare. Aceasta durează între una şi trei luni şi îţi întăreşte organismul în faţa virusurilor şi a bacteriilor care îţi vor da târcoale la iarnă. Contează atât alimentaţia, cât şi stilul de viaţă, în general.

Alimente recomandate
În pieţe găseşti tot ce ai nevoie pentru întărirea imunităţii: cătină, afine, merişoare, pe care le poţi păstra la borcan, amestecate cu miere. Ia câte o lingură din acest amestec pe stomacul gol, în fiecare dimineaţă, şi îi vei asigura organismului doza necesară de vitamina C şi de antioxidanţi. Consumă fructe şi legume cât mai colorate, de sezon! Nu te feri de ceapă şi usturoi, adevărate antibiotice naturale, mănâncă multe roşii, broccoli, pătrunjel, dar şi morcovi, ardei şi dovleac, pentru conţinutul de betacaroten. Alimentaţia ta trebuie să mai conţină proteine şi grăsimi de bună calitate, cereale integrale, fructe oleaginoase şi ceaiuri din plante medicinale.

De evitat
Renunţă, măcar în perioada acestei cure, la alimente procesate, la dulciuri şi grăsimi, care îţi aduc doar calorii goale şi chimicale, care supun organismul unui efort în plus, fără a-i furniza nutrienţii necesari. Ţigările şi alcoolul îţi slăbesc, de asemenea, sistemul imunitar.

Atenţie la stres
Este cel mai mare duşman al imunităţii. S-a demonstrat ştiinţific că în perioadele stresante se secretă în exces cortizon, hormon care scade formarea anticorpilor.

Fă mişcare
Oricât de bine ai mânca şi oricât te-ai odihni noaptea, nu rezolvi nimic dacă ai o viaţă sedentară. Îţi întăreşti imunitatea dacă faci sport în aer liber. În acest fel, celulele se oxigenează mai bine, îţi îmbunătăţeşti circulaţia sanguină şi îţi dezvolţi musculatura.

Dormi suficient
E recomandat să dormi cel puţin 8 ore pe noapte. În timpul somnului, organismul se reface şi creşte nivelul de globule albe, care au rol de creştere a imunităţii. Un organism obosit nu va putea să lupte cu bacteriile şi virusurile care îi vor da târcoale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments