5 efecte psihologice puternice, care schimbă comportamentul nostru

Oare cum putem pătrunde în creierul nostru pentru a înțelege modul în care instinctele guvernează deciziile noastre și de ce anume acesta este modul în care noi percepem lumea din jurul nostru?

Următoarele 5 efecte psihologice – sunt biletul tău de trecere în lumea secretă a funcționării creierului uman.

Oamenii te plac mai mult, când faci greșeli.

Cei care nu greșesc niciodată, ne sunt mai puțin simpatici. Greșelile te fac mai uman și mai atrăgător. Iar perfecțiunea creează o aură iritantă de invincibilitate și îi ține pe oameni la distanță.
Acest “efect de eșec total ” a fost verificat de psihologul Elliot Aronson. Subiecții lui au ascultat înregistrările unor oameni care participau la un concurs. Pe câteva înregistrări s-a auzit cum câțiva participanți au scăpat cana de cafea. Rezultatele au aratat ca cei mai simpatici au fost aleși cei care au vărsat cafeaua.

Așteptările mari creează o nouă realitate.

Dacă crezi în ceva – într-o zi se va întâmpla.

Aceasta se numește efectul Pygmalion. Psihologul Robert Rosenthal l-a studiat in școală. La inceputul anului școlar, el le-a arătat profesorilor o listă cu elevii care au avut o valoare foarte mare la test-ul IQ.
Dar această listă nu corespundea realității, Rosenthal a ales, pur și simplu, numele studenților într-o ordine aleatorie.
La sfârșitul anului, acești elevi au prezentat rezultate semnificativ mai bune decat restul.
Așteptările profesorilor pentru acești copii au fost mai mari, iar aceste așteptări au creat o nouă realitate.
Rosenthal a explicat descoperirea astfel: așteptările pe care le are un om de la altul, pot fi o “profeție care se autoîndeplinește”.
Știți că se spune: “Dacă îi vei spune cuiva că e porc, mai devreme sau mai târziu, el va grohăi”?

Cu cat avem mai multe opțiuni, e cu atât mai puțin probabil să fim mulțumiți de alegerea făcută.

Vă sunt cunoscute remușcările cumpărătorului? Cumperi ceva, și apoi începi să regret: puteam să cumpăr mai ieftin, sau un alt model, sau peste 2 săptămâni, la reducere.
Chiar dacă decizia noastră finală este corectă – putem fi nemulțumiți, dacă avem prea multe opțiuni. Aceasta este “paradoxul alegerii”: atunci când opțiunile sunt prea multe – este greu să ne bucurăm cu adevărat de alegerea pe care o facem.

Cu cât mai mulți oameni văd că ai nevoie de ajutor – cu atât e mai mică probabilitatea ca te vor ajuta.

În cazul în care aveți nevoie de ajutor – nu-l căutați în mulțime. Va funcționa “efectul de martor.”
Acesta a fost studiat de psihologii Bibb Lathan si John Darley. Atunci când subiectul credea că e singurul martor – au sărit în ajutor 85%. Atunci când lângă el mai era încă o persoană – au sărit în ajutor 65%. În cazul în care subiectul a știut există încă 4 martori – au venit în ajutor doar 31%.
Foarte des martorii unui accident sau a unei infracțiuni nu încearcă să ajute victima, crezând fiecare că celălalt va chema poliția. Dar iata un singur martor înțelege că numai el poate ajuta, și acționează mult mai decisiv…

Greșelile tale nu sunt la fel de vizibile cum crezi tu.

Sentimentul că suntem priviți tot timpul de cei din jur, este un joc de imaginație.
Iar paranoia și neîncrederea în noi, pe care o simțim de fiecare dată când facem o greșeală, de fapt, nu reflectă realitatea. Oamenii observa greșelile noastre mult mai puțin decât credem.
Pentru a verifica aceast efect – “efectul luminii reflectoarelor”, echipă de psihologi a cerut unui grup de subiecți să poarte toată ziua un tricou ciudat, și apoi să estimeze cât oameni observat. Estimările subiecților au fost de două ori mai mare decât numărul real. Vă aflati în centrul atenției mult mai puțin decât credeți.

În concluzie, știind aceste câteva șmecherii, vă puteți simți în spațiile publice mult mai calmi și puteți fi voi inșivă.

via blog.bufferapp

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here